Progresia în carieră este determinată de performanță, experiență și dobândirea de calificări profesionale. Spre deosebire de multe alte cariere, cea de barman este adesea primul loc de muncă pe un parcurs profesional. La fel ca în cazul majorității locurilor de muncă, va trebui să începeți de jos, de obicei măturând podelele din depozit sau spălând sticlăria.
După ce ați dovedit că puteți să vă ocupați propriul post în spatele barului, să vă amintiți întregul meniu de băuturi, să rezolvați probleme și, în general, să fiți un membru al personalului încrezător și de încredere, următoarea progresie este cea de asistent manager sau asistent manager de bar. O diplomă și o experiență semnificativă vă vor aduce un post cu responsabilitate sporită. Asistentul manager este un membru cu normă întreagă al personalului, cu un salariu anual, cu beneficii precum concediu anual, indemnizație de boală și pensie.
Următoarea treaptă este un salt mai mare și este ocupată, de obicei, odată ce actualul manager general a părăsit afacerea. Acesta este peștele cel mare în care sunteți responsabil de practic totul în bar sau restaurant. Din nefericire, acest lucru nu include mare parte din prepararea cocktailurilor sau servirea. Această poziție vine după aproximativ 10 ani de experiență în industrie, cu calificări precum o diplomă în domeniul ospitalității. Veți supraveghea fiecare aspect al managementului, de la operațiuni la resurse umane, servicii pentru clienți, relații publice, contabilitate și îmbunătățirea veniturilor din vânzări. Aceasta este considerată o poziție de nivel executiv, așa că adesea veți raporta direct proprietarului.
Aici progresia devine interesantă! Ați petrecut ultimii 15 ani muncind din greu lucrând pentru altcineva, iar acum aveți oportunitatea, precum și abilitățile și calificările necesare pentru a deține propriul dvs. bar. În calitate de proprietar, puteți concepe meniurile și amenaja exact așa cum v-ați dorit dintotdeauna, în zona din oraș despre care ați spus mereu că ar fi perfectă pentru un bar.
Ca și în cazul poziției de proprietar, aici preluați controlul asupra viitorului dvs. cu o carieră lungă în industria băuturilor. Ambasadorul de marcă este o persoană care reprezintă o marcă în fața unor clienți țintă pentru a crește gradul de conștientizare, a crea o imagine specifică, a genera oportunități de vânzare și a construi preferințele clienților. Este un rol foarte respectat în industria alcoolului.
Perspective de viitor
Se așteaptă ca perspectivele de angajare să fie foarte bune din cauza necesității de a înlocui numeroșii lucrători care părăsesc această ocupație în fiecare an.
Se așteaptă concurență pentru locurile de muncă de barman în restaurantele populare și în unitățile de fine-dining, în ambele cazuri unde bacșișurile sunt cele mai mari. Cei care au absolvit școlile de barmani sau cei care au experiență de muncă anterioară și abilități excelente de servire a clienților ar trebui să aibă cele mai bune perspective de angajare.