Invata bine

Afla care sunt carierele potrivite pentru tine, citeste informatii despre ele, fa cursuri certificate pentru a putea avea un castig.

Select Your Favourite
Category And Start Learning.

Barman

Get a degree and academic knowledge. Then spend six months as a Bartender. Now you will be really educated…in listening to stories without rolling your eyes and in making every customer feel their unique needs are being catered to exceptionally.

Citeste mai mult
Denumiri alternative
  • Barman
  • Barman
  • Mixolog
  • Mixologist
Aptitudini necesare pentru aceasta meserie
Vrei sa stii ce aptitudini ai? Te invitam sa faci un test gratuit, in urma caruia poti afla care sunt punctele tale forte si ce meserii ti se potrivesc
Incepe testul de aptitudini
Salariu lunar net,
in Romania, pentru
Barman
Salariu minim 1.643 RON Poate varia cu 10% mai puțin
Salariu mediu 2.704 RON Media pieței de muncă
Salariu mare 3.765 RON Poate varia cu 10% mai mult
Salariile pentru Barman in afara Romaniei
USA
$37.238 An ~ $3.103 luna
UK
£22.861 An ~ £1.905 luna

Esti interesat de o cariera ca Barman?
Inregistreaza la urmatoarele cursuri recomandate pentru aceasta meserie. Primesti certificari!

Cariera de Barman este potrivita pentru persoanele ce au trasaturile de personalitate:

Vrei sa stii care este profilul tau? Foloseste platforma xxx pentru a afla care sunt carierele potrivite pentru tine. Parcurge testul de profilare si iti dam rezultatul pe loc. Gratuit.

Sean's Bar din Irlanda pretinde că este cel mai vechi bar din lume; renovările din 1970 au scos la iveală pereții originali "wattle and wicker" care îl plasează la 900 e.n.

.

Exploreaza cariera de Barman

Obțineți o diplomă și cunoștințe academice. Apoi petreceți șase luni ca barman. Acum vei fi cu adevărat educat… în a asculta povești fără să-ți dai ochii peste cap și în a face ca fiecare client să simtă că nevoile sale unice sunt satisfăcute în mod excepțional.

Responsabilitati

Ce fac barmanii?

Un barman ar trebui, de obicei, să:

  • Gestiona funcționarea unui bar; stoca și pregăti garnituri pentru băuturi; comanda și menține o aprovizionare adecvată de băuturi alcoolice, gheață, pahare și alte consumabile de bar
  • Întoarce clienții, le oferă meniuri și îi informează despre promoțiile zilnice
  • Preia și onorează comenzile de băuturi alcoolice și nealcoolice, fie direct de la clienții de la bar, fie prin intermediul chelnerilor și chelnerițelor care fac comenzi de băuturi pentru clienții din sala de mese
  • Să toarne și să servească vin, bere și alte băuturi și băuturi; să servească gustări și mâncare clienților care mănâncă la bar
  • Să fie familiarizat cu o gamă largă de rețete de băuturi și cu ingredientele pentru cererile speciale de băuturi; să se ocupe eficient de comenzi multiple de băuturi personalizate
  • Evitați vărsarea sau turnarea excesivă atunci când măsurați și turnați băuturi; curățați barurile, mesele și zonele de lucru; spălați sticlăria și ustensilele
  • Colectează plățile de la clienți și returnează restul
  • Respectă reglementările privind alimentele și băuturile; verifică identificarea clienților pentru a se asigura că au vârsta legală pentru consumul de alcool; monitorizează nivelul de intoxicare al clienților
  • Lucrează bine cu ceilalți angajați ai bucătăriei pentru a asigura o experiență excelentă a clienților

Mediu de lucru standard

Barmanii lucrează de obicei în interior; unii lucrează în aer liber, la baruri la piscină sau pe plajă sau la evenimente cu catering. Condițiile de lucru variază foarte mult. Barurile din hotelurile, restaurantele și stațiunile de lux oferă un mediu mai luxos decât barurile de cartier. Barmanii trebuie să fie capabili să se înțeleagă bine cu publicul. De asemenea, ei trebuie să aibă o bună judecată și să fie dispuși să oprească servirea unui client care a băut prea mult. Unele unități, în special cele mai aglomerate și cu mulți clienți, folosesc echipamente care măsoară și toarnă automat băuturile prin simpla apăsare a unui buton. Deoarece aceștia se află adesea în prima linie a serviciului pentru clienți în baruri și restaurante, un aspect îngrijit este esențial. Acest lucru este valabil mai ales în restaurantele și barurile de lux, unde este posibil să fie nevoie să poarte o uniformă.


Program de lucru

  • Bartenderii pot lucra mai mult de patruzeci de ore pe săptămână. Adesea lucrează până foarte târziu în noapte, în weekend și în unele sărbători. Unii barmani lucrează în ture separate; adică lucrează câteva ore, iau o pauză lungă și se întorc la lucru câteva ore mai târziu. Posturile cu jumătate de normă sunt adesea disponibile.

.


Despre angajatori

Intrarea în câmpul muncii se face cel mai probabil printr-un curs acreditat, o ucenicie sau o aplicație directă. Aproximativ o cincime dintre toți barmanii dețin unitatea în care lucrează. Angajatorii își fac publicitate cel mai adesea pe rețelele de socializare și pe site-urile de locuri de muncă online. De asemenea, aceștia le pot cere angajaților lor actuali să răspândească vestea că sunt în căutare de personal.

Bartenderii sunt în general angajați de:

  • Restaurante cu licență de băuturi alcoolice
  • Baruri
  • Cluburi private

Organizații civice și sociale(;;;)

ul>

  • Hoteluri
  • Navaje
  • Trenuri
  • Industrii de distracții, jocuri de noroc și recreere
  • Birouri de băutură
  • .


    Sindicalizare

    Mulți barmani fac parte din sindicate. Asociațiile și organizațiile profesionale sunt o resursă crucială pentru barmanii interesați să urmărească dezvoltarea profesională sau să se conecteze cu profesioniști cu păreri similare în industria sau ocupația lor. Apartenența la una sau mai multe adaugă valoare CV-ului dvs. în timp ce vă consolidează acreditările și calificările.


    Provocari intalnite

    Mulți barmani fac parte din sindicate. Asociațiile și organizațiile profesionale sunt o resursă crucială pentru barmanii interesați să urmărească dezvoltarea profesională sau să se conecteze cu profesioniști cu păreri similare în industria sau ocupația lor. Apartenența la una sau mai multe adaugă valoare CV-ului dvs. în timp ce vă consolidează acreditările și calificările.


    Tipul de experienta necesara

    Mulți barmani sunt promovați de la alte locuri de muncă în unitățile în care lucrează. Unii pot începe ca ajutoare de barmani, în timp ce alții pot începe în diverse roluri legate de servirea alimentelor și băuturilor.

    Majoritatea barmanilor primesc pregătire la locul de muncă, care durează de obicei câteva săptămâni, sub îndrumarea unui barman cu experiență. Pe lângă toate celelalte, pregătirea se concentrează pe procedurile de amenajare a barului și pe un serviciu provocator pentru clienți, inclusiv pe modul de gestionare a clienților indisciplinați. În unitățile care servesc mâncare, formarea poate acoperi munca în echipă și procedurile adecvate de manipulare a alimentelor.

    Câțiva angajatori predau abilitățile de barman noilor lucrători prin furnizarea de programe de autoinstruire, programe online, videoclipuri și broșuri instructive care explică abilitățile de servire. Astfel de programe comunică filozofia unității, îi ajută pe noii barmani să construiască relații cu ceilalți membri ai personalului și insuflă dorința de a lucra în echipă.

    Un test de lucru face adesea parte din procesul de recrutare. Fiți pregătit să faceți o tură de cel puțin o oră, trecând prin sarcinile comune ale rolului, inclusiv interacțiunea cu clienții, turnarea băuturilor, curățarea meselor și procesarea cumpărăturilor.

    Calificari si certificari recomandate

    Persoanele care servesc băuturi alcoolice trebuie să aibă cel puțin 18 ani. Nu este necesară nicio educație formală pentru a deveni barman. Cu toate acestea, unii barmani aspiranți frecventează o școală de barmani sau cursuri de barman la o școală profesională sau tehnică.

    Programele pot include legi și reglementări guvernamentale esențiale, rețete de cocktailuri, ținută și comportament adecvat și aprovizionarea unui bar. Durata fiecărui program variază, dar majoritatea cursurilor durează câteva săptămâni. Unele școli își ajută absolvenții să-și găsească locuri de muncă.


    Certificari & Diplome

    Finalizarea formării în domeniul mixologiei, o parte a cursului de barman, vă va aduce o certificare valoroasă. Barmanii care sunt mixologi au o înțelegere profundă a bartendingului, inclusiv rețete, garnituri, sticlărie adecvată și servicii pentru clienți. Conformitatea cu reglementările pentru siguranță și servirea responsabilă a alcoolului este un aspect esențial al certificării de bartending.

    Bartenderii au nevoie de o licență de la guvern pentru a servi băuturi alcoolice. De obicei, ei pot participa la un program scurt de licențiere aprobat de un consiliu guvernamental de reglementare a băuturilor alcoolice. Aceste programe pot include instruire privind legile privind băuturile alcoolice și etica și principiile de servire a alcoolului în mod responsabil.

    Traseul acestei cariere

    Progresia în carieră este determinată de performanță, experiență și dobândirea de calificări profesionale. Spre deosebire de multe alte cariere, cea de barman este adesea primul loc de muncă pe un parcurs profesional. La fel ca în cazul majorității locurilor de muncă, va trebui să începeți de jos, de obicei măturând podelele din depozit sau spălând sticlăria.

    După ce ați dovedit că puteți să vă ocupați propriul post în spatele barului, să vă amintiți întregul meniu de băuturi, să rezolvați probleme și, în general, să fiți un membru al personalului încrezător și de încredere, următoarea progresie este cea de asistent manager sau asistent manager de bar. O diplomă și o experiență semnificativă vă vor aduce un post cu responsabilitate sporită. Asistentul manager este un membru cu normă întreagă al personalului, cu un salariu anual, cu beneficii precum concediu anual, indemnizație de boală și pensie.

    Următoarea treaptă este un salt mai mare și este ocupată, de obicei, odată ce actualul manager general a părăsit afacerea. Acesta este peștele cel mare în care sunteți responsabil de practic totul în bar sau restaurant. Din nefericire, acest lucru nu include mare parte din prepararea cocktailurilor sau servirea. Această poziție vine după aproximativ 10 ani de experiență în industrie, cu calificări precum o diplomă în domeniul ospitalității. Veți supraveghea fiecare aspect al managementului, de la operațiuni la resurse umane, servicii pentru clienți, relații publice, contabilitate și îmbunătățirea veniturilor din vânzări. Aceasta este considerată o poziție de nivel executiv, așa că adesea veți raporta direct proprietarului.

    Aici progresia devine interesantă! Ați petrecut ultimii 15 ani muncind din greu lucrând pentru altcineva, iar acum aveți oportunitatea, precum și abilitățile și calificările necesare pentru a deține propriul dvs. bar. În calitate de proprietar, puteți concepe meniurile și amenaja exact așa cum v-ați dorit dintotdeauna, în zona din oraș despre care ați spus mereu că ar fi perfectă pentru un bar.

    Ca și în cazul poziției de proprietar, aici preluați controlul asupra viitorului dvs. cu o carieră lungă în industria băuturilor. Ambasadorul de marcă este o persoană care reprezintă o marcă în fața unor clienți țintă pentru a crește gradul de conștientizare, a crea o imagine specifică, a genera oportunități de vânzare și a construi preferințele clienților. Este un rol foarte respectat în industria alcoolului.


    Perspective de viitor

    Se așteaptă ca perspectivele de angajare să fie foarte bune din cauza necesității de a înlocui numeroșii lucrători care părăsesc această ocupație în fiecare an.

    Se așteaptă concurență pentru locurile de muncă de barman în restaurantele populare și în unitățile de fine-dining, în ambele cazuri unde bacșișurile sunt cele mai mari. Cei care au absolvit școlile de barmani sau cei care au experiență de muncă anterioară și abilități excelente de servire a clienților ar trebui să aibă cele mai bune perspective de angajare.

    Dezvoltare profesionala

    Se așteaptă ca perspectivele de angajare să fie foarte bune din cauza necesității de a înlocui numeroșii lucrători care părăsesc această ocupație în fiecare an.

    Se așteaptă concurență pentru locurile de muncă de barman în restaurantele populare și în unitățile de fine-dining, în ambele cazuri unde bacșișurile sunt cele mai mari. Cei care au absolvit școlile de barmani sau cei care au experiență de muncă anterioară și abilități excelente de servire a clienților ar trebui să aibă cele mai bune perspective de angajare.

    Extra informatii

    Sfaturi fără preț

    Trebuie să ascultați cu atenție comenzile clienților, să le explicați băuturile și alimentele și să le recomandați opțiunile din meniu după ce le evaluați nevoile și preferințele. Deoarece clienților le place adesea să discute cu dumneavoastră pe diverse subiecte, trebuie să fiți un bun conversator pentru a crea o ambianță prietenoasă și primitoare.

    Angajatorii sunt în căutarea unor persoane încrezătoare, extrovertite și observatoare, care știu să asculte și au un simț sănătos al umorului. Trebuie să aveți discernământ, să fiți decisiv și să puteți lua măsuri ferme în timp ce gestionați medii și situații stresante. De exemplu, trebuie să fiți capabil să detectați clienții aflați în stare de ebrietate și minori, precum și să refuzați servirea acestor persoane.

    Practicați ridicarea greutăților și dezvoltați-vă forța musculară – va trebui să ridicați și să cărați lăzi grele de băuturi alcoolice, bere și alte consumabile de bar, care cântăresc adesea până la 50 de kilograme. Să fii flexibil cu disponibilitatea ta este, de asemenea, foarte important în acest rol, deoarece majoritatea angajatorilor se vor aștepta să lucrezi în weekend-uri, sărbători legale și/sau noaptea.

    In concluzie

    Sfaturi fără preț

    Trebuie să ascultați cu atenție comenzile clienților, să le explicați băuturile și alimentele și să le recomandați opțiunile din meniu după ce le evaluați nevoile și preferințele. Deoarece clienților le place adesea să discute cu dumneavoastră pe diverse subiecte, trebuie să fiți un bun conversator pentru a crea o ambianță prietenoasă și primitoare.

    Angajatorii sunt în căutarea unor persoane încrezătoare, extrovertite și observatoare, care știu să asculte și au un simț sănătos al umorului. Trebuie să aveți discernământ, să fiți decisiv și să puteți lua măsuri ferme în timp ce gestionați medii și situații stresante. De exemplu, trebuie să fiți capabil să detectați clienții aflați în stare de ebrietate și minori, precum și să refuzați servirea acestor persoane.

    Practicați ridicarea greutăților și dezvoltați-vă forța musculară – va trebui să ridicați și să cărați lăzi grele de băuturi alcoolice, bere și alte consumabile de bar, care cântăresc adesea până la 50 de kilograme. Să fii flexibil cu disponibilitatea ta este, de asemenea, foarte important în acest rol, deoarece majoritatea angajatorilor se vor aștepta să lucrezi în weekend-uri, sărbători legale și/sau noaptea.

    Sfat?

    Barmanii de succes și populari scot toate opreliștile când vine vorba de clienții lor. Ei acordă o atenție deosebită pentru a satisface nevoile individuale ale tuturor, fie că este vorba de clienți obișnuiți, ocazionali sau de primii veniți.

    Cursuri gratuite bazate pe aptitudinile necesare pentru aceasta cariera

    Vrei sa afli cum interactionezi cu cei din jur?

    Dureaza 2 minute. Complet gratuit.