Invata bine

Afla care sunt carierele potrivite pentru tine, citeste informatii despre ele, fa cursuri certificate pentru a putea avea un castig.

Select Your Favourite
Category And Start Learning.

Dietetician

“You know what’s healthier than kale? Having a good relationship with food!” Dietitians are experts in the use of food and nutrition to promote health and manage the disease. They advise people on a diet that nourishes their body and the soul.

Citeste mai mult
Denumiri alternative
  • Dietetician autorizat
  • Tehnolog în domeniul alimentar
  • Științific în domeniul alimentar
  • Dietetician clinic
  • Manager de servicii dietetice
Vrei sa stii ce aptitudini ai? Te invitam sa faci un test gratuit, in urma caruia poti afla care sunt punctele tale forte si ce meserii ti se potrivesc
Incepe testul de aptitudini
Salariile pentru Dietetician in afara Romaniei
USA
$47.112 An ~ $3.926 luna
UK
£33.272 An ~ £2.773 luna

Esti interesat de o cariera ca Dietetician?
Inregistreaza la urmatoarele cursuri recomandate pentru aceasta meserie. Primesti certificari!

Cariera de Dietetician este potrivita pentru persoanele ce au trasaturile de personalitate:

Vrei sa stii care este profilul tau? Foloseste platforma xxx pentru a afla care sunt carierele potrivite pentru tine. Parcurge testul de profilare si iti dam rezultatul pe loc. Gratuit.

Dietetician este derivat din cuvântul "dietetică", care provine din cuvântul grecesc "diaitia" și înseamnă "mod de viață"."

Exploreaza cariera de Dietetician

„Știți ce este mai sănătos decât varza? Să ai o relație bună cu mâncarea!” Dieteticienii sunt experți în utilizarea alimentelor și a nutriției pentru a promova sănătatea și a gestiona boala. Ei îi sfătuiesc pe oameni cu privire la o dietă care să le hrănească trupul și sufletul.

Responsabilitati

Ce fac dieteticienii?

Un dietetician ar trebui, de obicei, să:

  • Să efectueze evaluări nutriționale ale pacienților cu o serie de afecțiuni medicale complexe, folosind metode științifice
  • Să educe și să consilieze pacienții cu tulburări legate de alimentație cu privire la modalitățile practice de îmbunătățire a sănătății lor și de prevenire a bolilor
  • Să elaboreze, monitorizeze, revizuiască și să dezvolte planuri personalizate de îngrijire nutrițională, ținând cont atât de preferințele cât și de bugetele clienților
  • Evaluați efectele planurilor de masă, modificați planurile dacă este necesar, dezvoltați noi produse alimentare și evaluați conținutul nutrițional al acestora
  • Lucrați ca parte a unei echipe multidisciplinare; obțineți cooperarea pacienților pentru a urma tratamentele dietetice recomandate
  • Liați cu personalul spitalului și cu agențiile externe pentru a asigura o tranziție fără probleme a pacienților externați din spital înapoi în comunitate, astfel încât aceștia să își poată continua planul de dietă
  • Promovați o stare de sănătate bună prin scrierea și publicarea de articole pentru educarea publicului și a altor profesioniști din domeniul sănătății cu privire la aspecte legate de alimentație și nutriție
  • Stabilește și monitorizează studiile clinice
  • ; să înregistreze toate evaluările și intervențiile, să redacteze rapoarte și note de caz și să păstreze înregistrări exacte

  • Să consilieze departamentele de catering ale spitalelor cu privire la orice cerințe dietetice specifice ale pacienților
  • Să sprijine școlile în furnizarea de mese sănătoase în școli și în supravegherea personalului mai puțin experimentat; conduceți clinici în departamentele de ambulatoriu ale spitalelor sau în cabinetele medicilor de familie
  • pregătiți pachete de informații, pliante și alte materiale promoționale despre alegerile alimentare sănătoase; consiliați industriile alimentară și farmaceutică
  • Să formeze și să îndrume studenții preînregistrați, sprijinind și supervizând în același timp personalul mai puțin experimentat
  • Să ofere consultanță cuprinzătoare în materie de bunăstare pentru o serie de audiențe; să țină pasul cu cele mai recente cercetări în domeniul alimentației și al științei nutriției sau să contribuie la acestea

Mediu de lucru standard

Este probabilă deplasarea pentru întâlniri cu clienții sau evenimente oficiale. Un dietetician poate alterna între a lucra în laborator sau bucătărie și în spatele unui birou. Pantaloni în echipă cu o cămașă cu guler și o halat de laborator pare a fi codul vestimentar cel mai preferat.


Program de lucru

Majoritatea dieteticienilor lucrează cu normă întreagă, iar orele lor variază în funcție de locul unde sunt angajați. Ei pot lucra seara și în weekend pentru a se întâlni cu clienții care nu sunt disponibili în alte momente. Unii dieteticieni devin independenți, unde pot avea un program mai flexibil, adaptat la disponibilitatea clienților și care poate include seri și weekend-uri. Sunt posibile job-sharing-ul, munca cu fracțiune de normă și oportunitățile de întrerupere a carierei.


Despre angajatori

Există oportunități în sectorul voluntariatului și în cadrul agențiilor internaționale de ajutorare. Locurile de muncă sunt disponibile în majoritatea zonelor, cu pauze în orașe și municipii. Cu experiență, sunt posibile activități independente și munca pe cont propriu. Dieteticienii lucrează, de asemenea, în regiunile devastate de război și cu programe de hrană pentru refugiați, cum ar fi cel al ONU. Este posibil să aveți nevoie de calificări suplimentare pentru a lucra în străinătate.

Dieteticienii sunt în general angajați de către:

  • Spitaluri, case de sănătate și clinici
  • Industria alimentară
  • Autorități de stat și locale

    • ./li>
    • Institute de educație și cercetare
    • Media
    • Industria farmaceutică
    • .Organizații de sănătate publică
    • Companii de nutriție sportivă
    • Clanțuri de supermarketuri
    • Asociații comerciale și grupuri promoționale
    • Companii de relații publice
    • Organizații guvernamentale și neguvernamentale

    .


    Sindicalizare

    Confederația Internațională a Asociațiilor Dietetice (ICDA) este o organizație de asociații naționale de dieteticieni și nutriționiști. Acestea promovează standardele internaționale de bună practică, îmbunătățesc imaginea profesiei, sporesc gradul de conștientizare a profesiei, studiază activitatea și educația dieteticienilor și nutriționiștilor din întreaga lume, sprijină colaborarea între asociațiile de dietetică și sprijină dialogul între dieteticienii și nutriționiștii din întreaga lume.


    Provocari intalnite

    Confederația Internațională a Asociațiilor Dietetice (ICDA) este o organizație de asociații naționale de dieteticieni și nutriționiști. Acestea promovează standardele internaționale de bună practică, îmbunătățesc imaginea profesiei, sporesc gradul de conștientizare a profesiei, studiază activitatea și educația dieteticienilor și nutriționiștilor din întreaga lume, sprijină colaborarea între asociațiile de dietetică și sprijină dialogul între dieteticienii și nutriționiștii din întreaga lume.


Tipul de experienta necesara

Dieteticienii aspiranți trebuie de obicei să efectueze un stagiu dietetic (DI), care constă în cel puțin 120 de ore de experiență supravegheată. Unele școli oferă programe coordonate care le permit studenților să efectueze stagiul supravegheat ca parte a cursurilor de licență sau de absolvire.

Un stagiu voluntar/plătit în cadrul unui departament de dietetică din cadrul spitalului local arată angajamentul dumneavoastră față de acest domeniu și înțelegerea acestuia. Experiența în munca de îngrijire, cu o organizație caritabilă legată de nutriție sau ca asistent medical, este, de asemenea, utilă.

Calificari si certificari recomandate

Un dietetician are nevoie, de obicei, de o diplomă de licență în dietetică, știința nutriției, nutriție clinică, nutriție în domeniul sănătății publice, managementul alimentelor și al nutriției, managementul sistemelor de servicii alimentare.

În unele țări, trebuie să fiți înregistrat la organizația locală de sănătate după ce ați terminat o diplomă de licență aprobată în dietetică. Candidații care au o diplomă în biochimie, științe biomedicale, științe ale sănătății și nutriție umană, științe nutriționale, fiziologie vor fi, de asemenea, luați în considerare dacă au o diplomă postuniversitară aprobată. De asemenea, vă puteți înscrie la programe acreditate cu o durată de trei până la patru ani.

Intrarea în profesie fără o diplomă aprobată sau o calificare postuniversitară este posibilă în calitate de practician asistent dietetic. Angajatorul dvs. vă poate sprijini să studiați pentru a obține o diplomă aprobată pentru a deveni dietetician, mulți dintre aceștia având o diplomă academică avansată.


Certificari & Diplome

Programele de certificare de succes protejează bunăstarea publică prin încorporarea unui Cod de etică. Investigând dieteticienii care practică în afara Codului se câștigă încrederea și respectul, care sunt cele mai importante elemente pentru a asigura viitorul unui profesionist. Dieteticienii pot alege să obțină certificări de specialitate în subiecte precum nutriția oncologică, nutriția pediatrică, nutriția renală sau dietetica sportivă.

Autorizarea se face de către entități guvernamentale individuale și, de obicei, necesită promovarea unui examen și a unui interviu, pe lângă îndeplinirea unor cerințe de eligibilitate, cum ar fi un nivel minim de educație, experiență profesională, formare sau finalizarea unui stagiu, a unei rezidențe sau a unei ucenicii.

Traseul acestei cariere

Un dietetician poate avansa pe scara carierei până la un rol de specialist dietetician. Odată ce ați acumulat experiență, puteți avansa la nivelul de management, cu responsabilitate pentru o echipă, un departament și un buget. Puteți decide să vă specializați într-un domeniu, cum ar fi gastroenterologia, diabetul, cancerul, sau cu un anumit grup de clienți, cum ar fi copiii sau adulții în vârstă.

Dieteticienii din industria alimentară și a băuturilor pot evolua în roluri de dezvoltare a produselor și de marketing. Există, de asemenea, oportunități în sport, educație pentru sănătate, relații publice, cercetare științifică și jurnalism. Puteți alege să urmați o formare suplimentară și să vă îndreptați spre predare, mentorat și cercetare. Munca pe cont propriu ar putea implica combinarea muncii independente pentru organizații cu scrierea pentru publicații de sănătate.


Perspective de viitor

Diplomele avansate sau certificarea într-un domeniu de specialitate pot asigura perspective mai bune de angajare.

Dezvoltare profesionala

Diplomele avansate sau certificarea într-un domeniu de specialitate pot asigura perspective mai bune de angajare.

Extra informatii

Oricine se poate numi nutriționist. Pentru a deține titlul de dietetician înregistrat, trebuie să studiați nutriția la o universitate, să efectuați un stagiu dietetic de un an și să dați un examen RD. Este un proces îndelungat, așa că puteți fi siguri că fiecare RD a muncit din greu pentru acest titlu – nu-i numiți nutriționist!

Specializare

Domeniul Dieteticii deține un domeniu de aplicare mai mare decât doar alimentația sănătoasă, iar dieteticienii pot alege să se specializeze în anumite domenii.

Dieteticienii clinici oferă terapie medicală de nutriție pacienților cu diabet, boli cardiovasculare, cancer, chirurgie bariatrică și multe altele. Dieteticienii înregistrați la nivel comunitar oferă programe și consiliere cu privire la o dietă adecvată, asigurând în același timp nutriția populațiilor insuficient deservite.

Dieteticienii de management planifică programe de masă în cantine, spitale, închisori și școli. De asemenea, aceștia pot servi ca instructori în cadrul cursurilor de dietă și al programelor de formare. Dieteticienii în domeniul sănătății publice lucrează pentru a schimba politicile publice privind nutriția și alimentația. Dieteticienii sportivi îi învață pe atleți cum să facă alegerile alimentare corecte pentru a-și spori performanța sportivă.

In concluzie

Oricine se poate numi nutriționist. Pentru a deține titlul de dietetician înregistrat, trebuie să studiați nutriția la o universitate, să efectuați un stagiu dietetic de un an și să dați un examen RD. Este un proces îndelungat, așa că puteți fi siguri că fiecare RD a muncit din greu pentru acest titlu – nu-i numiți nutriționist!

Specializare

Domeniul Dieteticii deține un domeniu de aplicare mai mare decât doar alimentația sănătoasă, iar dieteticienii pot alege să se specializeze în anumite domenii.

Dieteticienii clinici oferă terapie medicală de nutriție pacienților cu diabet, boli cardiovasculare, cancer, chirurgie bariatrică și multe altele. Dieteticienii înregistrați la nivel comunitar oferă programe și consiliere cu privire la o dietă adecvată, asigurând în același timp nutriția populațiilor insuficient deservite.

Dieteticienii de management planifică programe de masă în cantine, spitale, închisori și școli. De asemenea, aceștia pot servi ca instructori în cadrul cursurilor de dietă și al programelor de formare. Dieteticienii în domeniul sănătății publice lucrează pentru a schimba politicile publice privind nutriția și alimentația. Dieteticienii sportivi îi învață pe atleți cum să facă alegerile alimentare corecte pentru a-și spori performanța sportivă.

Sfat?

Știți că majoritatea costurilor medicale care duc la faliment familiile, companiile și națiunile ar putea fi eliminate printr-o nutriție mai bună. Dacă am putea oferi fiecărui individ cantitatea potrivită de hrană și de exerciții fizice, nici prea puțină, nici prea multă, am avea cea mai sigură cale spre sănătate.

Cursuri gratuite bazate pe aptitudinile necesare pentru aceasta cariera

Vrei sa afli cum interactionezi cu cei din jur?

Dureaza 2 minute. Complet gratuit.