Dieteticienii clinici sunt special pregătiți să traducă știința nutriției în sfaturi practice și sfaturi medicale pentru promovarea sănătății și gestionarea bolilor. În mod obișnuit, ei se ocupă de pacienții cu diabet, boli cardiovasculare, cancer, chirurgie bariatrică și alte afecțiuni acute de sănătate. De asemenea, ei pot lucra în domeniile sănătății mintale și publice și al dizabilităților de învățare.
O percepție greșită comună
Este obișnuit ca oamenii să creadă că dieteticienii și nutriționiștii fac același lucru, dar adevărul este că aceste două profesii sunt foarte diferite în ceea ce privește educația, calificările și rolurile de zi cu zi.
Rolul unui dietetician
Dieteticienii nu urmăresc doar ultimele tendințe în materie de dietă și fac recomandări standardizate pacienților lor. Ei elaborează programe de dietă și nutriție adaptate la obiectivele și nevoile personale ale unui individ. Dieteticienii nu lucrează doar cu clienți individuali; ei lucrează, de asemenea, cu medici, factori de decizie politică, lideri din industrie, cercetători de piață și educatori pentru a asigura cele mai bune practici de sănătate și nutriție.
Cum devii un dietetician înregistrat?
Pentru a deveni dietetician înregistrat, o persoană trebuie să finalizeze, în general, o diplomă de licență în nutriție umană și dietetică de la un program acreditat. De asemenea, trebuie să treacă printr-o perioadă fixă de experiență practică supravegheată în consiliere, gestionarea bolilor, sănătatea populației și sistemele alimentare. Este obligatorie promovarea unui examen de înregistrare dietetică. Diplomele de masterat și doctoratele sunt calificări suplimentare, dar opționale. Titluri protejate Termenii „dietetician” și „dietetician înregistrat” sunt titluri protejate. Candidații trebuie să se înregistreze, de obicei, la un organism de reglementare dietetică acreditat în locația în care doresc să profeseze.
Dietetician vs. dietetician înregistrat. Nutriționist
Principala diferență între dieteticieni și nutriționiști este că nutriționiștii nu sunt trași la răspundere de un colegiu de reglementare, astfel încât oricine poate folosi titlul. Spre deosebire de dieteticieni, nutriționiștii lucrează în principal cu clienți individuali. În calitate de experți în alimentație și nutriție, nutriționiștii îi sfătuiesc pe oameni să ducă un stil de viață mai sănătos și să atingă obiectivele legate de sănătate.
Cum devii nutriționist?
Persoanele care doresc să devină nutriționiști pot finaliza un program de colegiu bazat pe nutriție și un stil de viață sănătos sau pot studia online. Persoanele care se autointitulează nutriționiști pot avea diferite niveluri de educație și, uneori, pot să nu aibă deloc educație nutrițională.
Nu există organisme de reglementare care să reglementeze titlurile de carieră, cum ar fi nutriționist, antrenor de sănătate, nutriționist înregistrat, antrenor de wellness și specialist în nutriție. Titlurile de „nutriționist” și „nutriționist înregistrat” sunt rareori protejate, ceea ce înseamnă că persoanele respective nu trebuie să se înregistreze la un organism de reglementare acreditat în locul în care doresc să practice.
Este posibil să vedeți persoane cu titluri de marcă înregistrată, cum ar fi Registered Holistic Nutritionist (RHN); cu toate acestea, aceste titluri nu indică faptul că sunt profesioniști în domeniul sănătății reglementați. Avansarea calificărilor educaționale și experiența practică vă vor deschide calea către o carieră de succes ca nutriționist profesionist. Unii nutriționiști finalizează o educație extinsă în domeniul dietei și al nutriției și pot deține chiar diplome de licență, la fel ca un dietetician.
Sfat?
Să încetăm să ne mai învârtim în cercuri; în schimb, să mergem în spirale, unde construim; și nu putem face asta decât dacă înțelegem de unde venim. Faceți un pas înapoi de la „suntem ceea ce mâncăm” pentru a îmbrățișa în schimb linia de bază, „suntem ceea ce creștem.”